Çatı İskeleti̇ Yapımı
Buradasınız: Anasayfa / Blog
21 Mayıs 2020, Perşembe
Çatı İskeleti Yapımı
Çatı iskeleti yapımı tam bir mühendislik hesaplaması gerektiren bir iştir. Özellikle yüksek binalar üzerine kurulacak olan çatı iskeleti projesinin inşaat mühendisi tarafından detaylı olarak hesaplanması gerekmektedir.
Çatı İskeleti Yapımı

Çatı iskeleti yapımı tam bir mühendislik hesaplaması gerektiren bir iştir. Özellikle yüksek binalar üzerine kurulacak olan çatı iskeleti projesinin inşaat mühendisi tarafından detaylı olarak hesaplanması gerekmektedir. Çünkü bu iskelet çatı örtüsünü ayakta tutmakla birlikte her türlü zorlayıcı çevresel etkilere karşı dayanıklı olması gerekmektedir. Çatı iskeleti projesi yapılırken fırtına ve yoğun kar yağışı ile çatı örtüsü üzerinde oluşan kar birikintilerini taşıyabilecek kapasitede bir proje çıkartılması gerekir.

Çıkartılan proje ile çatı tipine uygun olan ve her türlü koşula mukavemet gösterebilecek çatı iskeleti malzemeleri belirlenir ve bundan sonra çatı iskeletinin yapım maliyeti meydana çıkmış olur. Ancak şunu da üzülerek belirtmeliyiz ki Türkiye'de müteahhitlik yapan bir çok kişi ve firma inşaat mühendislerine çatı maliyetini düşürmesi için baskı yapmaktadır. Sırf bu yüzden görevinden istifa eden inşaat mühendisleri vardır. Çünkü mühendisin maliyeti en aşağılara çekmek için çatı iskeleti standartlarını düşürmesi gerekir ki bu da yoğun kar yağışında çatının çökmesine veya fırtınalı bir havada çatının uçmasına neden olabilir. Bu durum da insan hayatını riske eden bir durumdur ve böyle bir durumda o projeye imza atan mühendisten hesap sorulacağı için bir çok mühendis bunu kabul etmemektedir. Ancak ülkemizde diplomanın bile kiraya verilebildiğini göz önünde bulundurursak, daha çok para kazanmak isteyen ve sözde mühendis olan bazı kişiler müteahhitlerin bu isteklerini kabul etmektedir.

Çatı iskeletinin yapısını etkileyen unsurlardan biri de üzerinde kullanılacak olan çatı örtüsüdür. Örneğin kiremit çatı örtüsünün iskeleti, metal panel çatı örtüsünün iskeletinden farklılık gösterir. Bu nedenle önce çatı örtüsü sistemi tercih edilir ve ardından buna göre çatı iskeleti yapılır.

Etiketler
çatı
iskelet
yapımı
artvin
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın